Hozzászólások

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 16
 • Szerző
  Bejegyzés
 • Hozzászólás: Pornó és az élet #1548
  Norbi
  Felhasználó

  Szerintem mindkét nemre jellemző lehet a hűtlenség. Maga a fogalom eltérő jelentéssel bír nemenként, sőt még személyenként is. Alapvetően az ember nem monogám lény. Ez sem igaz persze mindenkire, de szerintem nyugodtan ki lehet jelenteni általánosságban. Az ember egyik alapvető érzése a vágyakozás. A kapcsolatok tekintetében a vágyakozás nem mindig ugyanarra a pattnerre irányul. Ez nem hiszem, hogy csak a férfiakra jellemző, hanem ugyanúgy igaz mindkét nemre, hiszen emberek vagyunk. Az, hogy valaki vágyakozik egy másik emberre, netán a valóságban is szeretné megélni a vágyait egy állandó partner mellett szerintem nem szentségtörés. Nem azt mondom, hogy ez a követendő példa de ezért elítélni valakit nem fair dolog. (Ezzel senkit nem akarok bántani, mindössze magánvélemény) Egy kapcsolatban szerintem az a legszebb, ha a másikat teljesnek, boldognak látja az ember. Ehhez elengedhetetlen az érzelmi szabadság. Persze ez nem egyenlő a fűvel-fával típusú kapcsolattal. A kulcs az őszinteség és a bizalom. Ha félreteszi az ember az egészségtelen egoját, a társadalom által rosszul értelmezett “büszkeségét”, és megpróbálja a másikat embernek, valódinak látni, akkor szerintem nem érdeklik az olyan fogalmak, mint a hűtlenség, megcsalás, félrelépés. Tiszta kommunikációval ezek a korlátok áthidalhatók, ami szerintem egy szabad, harmonikus kapcsolathoz elengedhetetlen. Szóval az én szemléletmódom szerint meg lehet csalni és komolyan meg lehet bántani a másikat, akár egy életre, de ettől félni, az ember vágyait csupán ez miatt elnyomni nem szabad. Az embert kell szemlélni és nem azt, amilyennek mi akarjuk látni. Megérteni a vágyait, egyáltalán azt a személyt, akivel vagyunk/lenni szeretnénk. Talán a mottó az lehetne, hogy “szabadság a hűség jegyében”. Modom én ezt egy monogám típusú emberként.

  Hozzászólás: Női szemmel #1537
  Norbi
  Felhasználó

  Egy bizonyos idő után igen, de az első időszakban nem. Az ismerkedésben számomra pont ez a frusztráló, amíg nincs meg az a bizalmi viszony, amikor már merek bátrabban beszélni magamról. Tapasztalataim alapján a nők többsége megriad és inkább továbbmegy, mert nem akarnak a nyakukba egy ilyen “bonyodalmat”.

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1535
  Norbi
  Felhasználó

  Nem vagyok elvált szülők gyereke, viszont én is találkoztam sok olyan gyermekkel, mint amilyeneket te leírsz. Nekem túl kevés tapasztalatom van ilyen téren, hogy bátran tudjak nyilatkozni egyik vagy másik szülő hiányáról, mint az ilyen viselkedést kiváltó okról. Ahogy olvasom, te tapasztaltabb vagy ebben. Azt nem hiszem, hogy pl. az apa sokkal jobb lenne a gyereknevelésben, mert ez baromira sokmindentől függhet, de tényleg nem érvelnék olyasmi mellett, amihez nem értek és tapasztalatom sincsen. Jobban fogok figyelni majd erre ezentúl (van a környezetemben bőven ilyen), és majd ha “kiokosodtam”, akkor válaszolok bővebben is 🙂

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1534
  Norbi
  Felhasználó

  Kedves Igor!

  Sok mindenre választ adtál igen. Köszi! Egészen más szemszögből írsz, mint ahogyan én látok sok mindent. Jó így is rálátni a dolgokra. Nemsokára én is reagálok.

  Hozzászólás: Női szemmel #1531
  Norbi
  Felhasználó

  Kedves Giselle!

  Nagyon fontos, hogy olyat ne vállalj be, ami neked nem jó. Hasonló tapasztalatom volt nekem is, csak ott én voltam az, aki kevésbé bevállalósabb egyéb okok miatt, így valamelyest tudom, hogy milyen az, amikor “nyomás” van az emberen. Lehet a szexuális életet fejleszteni, de fontos, hogy kialakuljanak mindkét fél részéről olyan határok, amik jelzik, hogy a másik félnek átlépnie nem szabad azokat és tiszteletben kell tartania bármi történjék is. Persze próbálkozni lehet, mert hátha jó lesz, de semmiképpen nem szabad erőltetni az ilyet, mert az nem csak furcsa, kellemetlen szituációt szül, hanem maradandó emlék is lehet, ami sokkal többet árt, mint használ.
  Egy szakítás után nagyon magam alatt voltam, majd hosszabb idő elteltével próbáltam összerakni magam, az érzéseimet, hogy közelebb kerüljek a válaszhoz, hogy ki is vagyok én valójában. Kíváncsi voltam, magamhoz képest sok dolgot kipróbáltam és valahogy poliamorok közé keveredtem. Nagyon tetszett a szemléletmódjuk, a kapcsolatokról alkotott eszmerendszerük, rendkívül magas fokú érzelmi intelligenciával rendelkeztek (akikkel legalábbis én találkoztam). Több rendezvényre, találkozóra eljártam végül eljött a lehetőség egy hármas felállású együttléthez. Őszintén szólva nagyon furcsa érzések kavarogtak bennem akkor. Azt hittem hogy ez amolyan bakancslistás, jól érzem magam típusú szexuális élmény lesz, de nagyon nem úgy alakult. Nem volt rossz egyáltalán, de belül éreztem, hogy sokkal monogámabb típus vagyok, mint azt gondoltam és ezt el kell fogadnom magamban. Mivel nemcsak egy egyszerű összejövetel volt, hanem érzelmek is kezdtek kialakulni, amiket nem tudtam ebben a fajta hármas felállásban feldolgozni, így leültünk és őszintén megbeszéltük, hogy merre tovább. Számomra így nem volt megfelelő, és ezt tiszta kommunikációval egyértelművé tettem mindenki számára. Ez elkerülhetetlen egy monogám kapcsolatban is a kiegyensúlyozott szexuális élet eléréséhez. Szerintem.
  Az is teljesen normális, ha nincs kedved a szexhez. Ezt is el kell mondanod és kész. Egy jó kapcsolat nem a szexre épül, hanem annak egy bizonyos, fontos részét képezi. Az is teljesen normális, ha akár hosszabb ideig nem kívánod a szexet, nemcsak egy-két napig. Persze lehet előjele annak is, hogy valami nincs rendben a kapcsolatban, de felesleges azonnal arra gondolni, hogy valami rosszul működik biztosan, ha nincs kedved a szexhez.
  Egy kapcsolatnak pont hogy az (is) a szépsége, hogy egyre jobban megismered a másikat, így tudod, hogy mikor hogyan kell hozzá viszonyulni. Szinte látod, érzed az érzéseit, még ha nem is mondja ki. Ez persze nem megy azonnal és többször rá kell vezetni a másikat, amihez hozzátartozhat az is, hogy nemet mondasz neki bizonyos dolgokra.
  Összességében tehát fontos beszélni a vágyakról, de fontos az is, hogyha olyan vágyakkal kerülsz szembe, amiket nem akarsz megvalósítani, akkor tudj mondani lekiismeretfurdalás nélkül nemet is.

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1527
  Norbi
  Felhasználó

  Érdekes írás. Tetszett.

  “– Úgy gondolom, mint mindennek a fogyasztása, a pornóé is csak nagy mennyiségben káros, és igen, olyankor érdemes róla leszokni, sőt. Tehát nem a leszokás ellen beszélek, hanem az okokat vitatom.”

  Egyértelmű, hogy nem minden ember lesz függő, aki valamilyen formában kapcsolatban van a pornóval. Több embernél egészen biztos vagyok benne, hogy csak egy tényező a sok között, ami hozzátesz egy rossz életminőség kialakulásához vagy fenntartásához, vagy szimplán alkalmi fogyasztó, esetleg szakmabeli. Viszont elég sok embernél olyan függőséget okoz, ami akár mérhető életminőség romlást eredményez, akár úgy, hogy az alany észre sem veszi. Nem hiszem, hogy minden ember ugyanúgy reagál a pornóra, tehát ara gondolok, hogy vannak olyanok jócskán, akik a bűvkörébe kerülnek, de nagyon nem tudnak utána szabadulni és ilyenkor segítség nélkül akár súlyos következményei is lehetnek. Először kis adagokkal kezdődik, de utána nem hiszem hogy sokan megállnak (mert nem tudnak). Sőt. És innen beszélhetünk szerintem káros fogyasztásról.

  Kíváncsi lenék a véleményedre az okokat illetően.

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1526
  Norbi
  Felhasználó

  Egyetértek abban, hogy ahányféle ember, annyiféle módszer. Természetesen nagyon nem mindegy, hogy milyen családról beszélünk, de alapvetően maga családi minta lehet példaértékű egy gyermek számára. Ha csak az egyik fél neveli aktívan a gyermeket, akkor lehet, hogy az ő értékrendszere “ragad” rá a gyerekre, de az, hogy az anya szerepe ettől még nagyon fontos, ugyanúgy, ahogyan az érzelmek kifejezése is az szerintem vitathatatlan és egy gyerek ezt elsősorban az anyától tanulhatja meg (még ma is). A régi értékrend egyáltalán nem elítélendő, de szerintem mára kissé elavulttá vált, viszont sok hasznos elem átemelhető a mai családmodellbe is. Az idők változnak és ennek megfelelően kell alkalmazkodni.

  Norbi
  Felhasználó

  Sokat gondkodtam a cikken. Saját példát alapul véve számomra többek között az okozta ezt az állapotot (szerintem), hogy elveszítettem a belső, győztes énemmel azt a szilárd kapcsolatot, ami az ember magabiztosságát, nyugalmát biztosítja. Sok elfolytás, félelem, düh által keltett negatív energiát így dolgozza fel a szervezetem. Több szakemberrel is próbáltam már részletekbe menően foglalkozni a problémával, de mindig rá kellett jönnöm, hogy annyira gyerekcipőben jár még ennek a tünetcsoportnak a kutatása, hogy közelebb a megoldáshoz nem kerültem. Fizikai részről igaz, hogy minél több minőségi szexuális élménye van az ilyen tünetekkel rendelkező egyénnek, annál jobban mérséklődik a probléma. Egy kiegyensúlyozott kapcsolat rendkívül sokat tud javítani rajta. Viszont, ha a lelki rész nincs rendben, akkor nagyon hamar tud rosszabbodni az állapot. Ehhez nagyon nagy türelem szükséges mindkét fél részéről. A pornóhoz való kötődés persze csak ront a dolgon és nagyon megnehezíti azt, hogy egy normalis, kiegyensulyozott párkapcsolatot alakitson ki az ember.
  Harcolni ellene nem könnyű, de nem is lehetetlen. Meglepő volt számomra, mikor próbáltam keresni a probléma gyökerét, hogy a magammal való megbékélés mennyire nehéz feladat. Van egy folyamata ennek az állapotnak több lépcsőfokkal. Ha rájössz arra, hogyan alakult ki, majd megfigyeled hogyan változol miatta mind fizikailag mind lelkileg, akkor létre tudsz hozni egyfajta magyarázarot arra, hogy miért nem szűnik az állapot. Ha ez megvan, akkor már egyszerűbb a megoldáson dolgozni (persze ez a legnehezebb része), a kiváltó okokat megszüntetni. Azért is írtam ezz a bejegyzést meg, hátha másnak is voltak akár hasonló élményei, esetleg tünetmentességet simerült elérnie.

  Köszönöm, hogy megosztottad a cikket. Elgondolkodtató volt.

  Hozzászólás: Elkerülés, megküzdési stratégiák #1507
  Norbi
  Felhasználó

  Jelenleg csak rövid ideig tudok koncentrálni. A tantra az eddigi tapasztalataim alapján hosszasan próbálja a testet és az elmét egyre magasabbra juttatni, hogy minél erősebben, tudatosabban, és pontosabban élhesse meg az ember a saját szexualitását, nemiségét. Nekem ez még nem megy. Nagyon nem szeretem, ha olajjal vagy bármilyen kenőccsel kenegetnek. Úgy érzem megfulladok olyankor. Tompítja az érzékeimet. Ráadásul elkezdek pánikolni, hogy nem tudok koncentrálni és akkor már nem is tudom élvezni. Szóval kérdésedre válaszolva próbáltam a tantrát, de úgy érzem még nem tartok azon a szinten, hogy segíteni tudna, valamint megfelelő partnerem sem volt eddig hozzá. A dolog nagyon érdekes, sőt még izgató is, de pl. belőlem félelmet vált ki.

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1506
  Norbi
  Felhasználó

  Az is segíthet ilyenkor, hogyha az ember rájön, hogy a pornótól nem kap semmit viszont. Egy valós kapcsolatnál az ember kap a párjától egy mosolyt, felöltözik csinosan a kedvéért, érzi az illatát, csupa olyan dolgot kap a másiktól ami gazdag izgalmat okoz. Szemben a pornó egy trljesen egyoldalú izgalmi állapot. Számomra az az izgató pl. ha sikerül érzelmeket kiváltanom a másikból, ami (optimális esetben) kölcsönössé válik és valós kapcsolódás jön létre. Amikor először rájöttrm erre, az kulcsfontosságú volt, hogy a pornót annak kezdjem látni, ami. Sokkal jobb dolog a partnerre koncentrálni, az ő rezdüléseit érezni, mint a pornó jeleneteit. Az enyhítésről jutott mindez eszembe. Amikor megpróbáltam elhagyni a pornót és a valódi kapcsolatok felé suerettem volna fordulni mindig pánikot okozott az, hogy nem ment egy csapásra, mint a pornó esetében. Sokkal nehezebb volt figyelni, a másikat látni, mert nem ezt szoktam meg a pornónézés során. Ez elbátortalanított és sokszor inkább visszamentem a pornóhoz, mert ott úgymond az agyam és a testem tudta mit kell csinálni. Nagyon nehéz ezen az úton haladni, de szerintem lehetséges. Az biztos, hogy mindkét fél részéről óriási türelmet igényel. Szóval nekem az hozott elsősorban észrevehető enyhülést, amikor amikor sikerült elérni azt, hogy elkezdtem érezni a másikat és végre sikerült az adott pillanatra fókuszálni. Gyakorlatilag ettől sikerült felizgulnom. Viszont sokkal nehezebb volt ez, mint ahogy gondoltam. Kb mintha újra járni tanulnék. A kulcsszó tehát a türelem. Én ezt javasolom mindenképp. Meglesz az eredménye, hidd el. 🙂

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1505
  Norbi
  Felhasználó

  Az oktatással egyet is értel meg nem is. Általában a fiatalok kifejezetten ellene vannak az oktatási rednszer szerinti életvezetésnek. Mivel a médiából, még a közvetlen környezetükből is a szóban forgó nyers szexualitás ömlik, ami kamaszkorban talán még vonzónak is tűnhet, így egy dologgal többet adnánk nekik, ami ellen lázadhatnak. A szülői minta talán az , ami kifejezetten segíthet a fiataloknak visszatalálni a “szép erotikához”, szerintem. Ez sem garantált persze, es az sem jó nyilván, hogy az oktatást azonnal elvetjük, mert ezzel a hozzáállással tényleg hamvába holt dolog marad. Esetleg a művészetekhez lehetne nyúlni, de ehhez nagyon nagy megmozdulásra lenne szükség. Nagyon sokan fogékonyak a költészetre, filmekre, zenére, színházra. Mind a múltban található az említett művészeti ágak vonatkozásában olyan mű, amiben nagyon szép emberi kapcsolatok, érzelmek leírása ábrázolása található. Mind pedig a jövő számára is készülhetnének célirányos alkotások, amik nem közvetlenül, hanem rejtve tanítanák meg a fiatalokkal az érzelmek kifejezésének sokkal magasabb formáját. Így akár az oktatás is működhetne véleményem szerint, szóval mehcáfolom magamat. 🙂

  Hozzászólás: Elkerülés, megküzdési stratégiák #1493
  Norbi
  Felhasználó

  Jelenleg nincsen. Viszont ilyen élményem már volt. Az a furcsa benne, hogy nem olyan érzés ez a valóságban. Hiába élhetné át valójában a fantáziáit az ember, az nem működik élesben. Vagyis nálam nem működött. Nem volt jó a pornót és a magánéletet összekapcsolni. A közös pornónézés előjátékként működött, de egyébként a dolgok „átültetése” a valóságba nem. Nekem minden kapcsolatomban megvoltak bizonyos elemek (teljesen normális dolgokra gondolok most), amik partnerhez kötődtek, és amik izgalomba hoztak. Ezt fel kellett mindig építeni és akkor működött. Amikor viszont a párom pl. próbált valami pornósat csinálni, számomra nem volt jó érzés. Ez minden embernél máshogy működhet, nálam pont az ellenkezője történik, mint amit normál esetben várna a másik. Ez már lehet a bűntudattal függött össze nálam és azért éreztem rosszul magam tőle.

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1465
  Norbi
  Felhasználó

  Kedves Giselle!

  Amikor az ember függ a pornótól, akkor azt úgy kell elképzelni, mitnha drogozna. Módosult tudatállapot, amikor eltompulnak a külvilág ingrei legyenek azok bármilyen szépek is. Az, hogy valaki nem tudja ilyenkor észrevenni a jót, a szépet az csakis annak köszönhető, hogy az agya nem engedi. Csőlátás alakul ki, és az agy kéri azt az élményt, amitől el tud szállni. Ilyenkor nem az a helyzet, hogy a másik nem elég kívánatos, nem elég jó és a másiknak nem kell. Nem versenyhelyzet alakul ki ilyenkor, hogy más jobb mint te, tehát szerintem teljesen felesleges magadat hibáztatnod (bár könnyű mondani… egyébként teljesen megértem az érzéseidet). Áthuzalozza az embert a pornó és megváltozik az élmény, izgalom érzését felismerő mechanizmus. Ez természetesen igaz a szexuális ingerekre is. A legfontosabb dolog ilyenkor a felismerés és az elhatározás, hogy nem kell többé a pornó.
  Ne ijedj meg, ha történik visszaesés, mert ez normális. Persze egyáltalán nem biztos, hogy be fog következni, de az én tapasztalatom szerint előfordul gyakran. A legváratlanabb helyzetekben is elkaphatja az embert egy inger, amit esetleg csak a „tudatalatti” érzékel, majd elkezdődik a kattogás, ami nagyon könnyen vezethet visszaeséshez. Simán lehet olyan, hogy lát egy kissé erotikus reklámot, vagy képet (de még csak fehérneműsre se gondolj), amin esetleg olyan beállítás látható, ami hasonlít a pornóban látottra, vagy a színek összhatása indít be egy láncreakciót ( nagyon gyakran a pornóban a színek is szerepet játszanak, mivel az egy vizuális inger és ha rengeteg olyan színt lát a pornóban, ami abban a brutálisan felfokozott – nem feltétlen szexuális – állapotban, az öröm pillanatában megragad, akkor később az agy könnyen azonosítja ugyanolyan ingerként, mint ahogyan a pornóban látta, ezért ha az ember nem is veszi észre tudatosan, az agy felismeri. Ezzel „belövi” saját magát az ember úgy, hogy észre sem veszi.Onnantól jöhetnek a youtube videók, vagy akárcsak reklámok, filmek, amikben egy kicsit is hasonló jelenetek vannak mint a pornóban, vagy bármilyen olyan dolog, ami a pornóra emlékezteti. (nekem pl. volt olyan, hogy izgalomba – nem szexuális – jöttem attól, ha a jelenet kezdetekor a nő elindult a kamera felé nagy egyszerűen csak lépkedett. A járást ilyenkor egy kicsit természetellenesen szokták bemutatni, hasonlóan, mint mikor a modell vonul a kifutón. Na innentől tudta az agyam, hogy mi fog következni, ezért ennyi bőven elég volt az izgalomhoz. Ez az utcán is működött, mert vannak olyan emberek, akik használják ezt a járást és ennyi elég is volt a kattogás elindulásához. Hülye példa, de talán így jobban érthető) Azt se lehet könnyen felismerni, hogy azért nézi az ember pl. a filmet, mert az agya hajszolja a pornóélményt így képes több órás filmet végignézni, hogy lásson egy-két perc „ismerős” jelenetet. Ez az állapot hónapokig is eltarthat, de a lényege ennek, hogy mindig történik egy kis előrelépés a rendes pornó felé. Mindigy egyre többet kell néznie és nagyjából a felénél lehet észrevenni, hogy ez bizony a pornó utáni vágy és nem egyszerű filmnézési, vagy akármilyen kedv. Akkor viszont már nagyon nehéz újra leállni.
  Ezt persze nem azért írtam le, hogy elkeserítselek. Ebből van kiút! Viszont nem ért tudni, hogy mivel járhat. Persze egyáltalán nem biztos, hogy nálatok is ugyanez a helyzet, hiszen ahány ember, annyiféle érzés, folyamat. Ez csak egy saját, személyes példa.
  Sok sikert kívánok nektek és örülök, hogy haladtok előre! Ezt nem szabad abbahagyni! Ha visszaesés is tapasztalható, akkor is menni kell előre. Nem veszik el az erőfeszítés akkor sem! 🙂

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1460
  Norbi
  Felhasználó

  Gratulálok! Jó ilyet olvasni.

  Hozzászólás: Pornó és az élet #1459
  Norbi
  Felhasználó

  Én úgy értelmezem, hogy nagyon előtérbe került a fiataloknál a szexualitás. Sokkal nyíltabbak, bevállalósabbak. Ha ez a fajta szabadság párosul nagyfokú tapasztalatlansággal, kamaszkori temperamentummal, erőteljes vágyakkal, akkor rendkívüli módon háttérbe szorulhatnak a kapcsolatteremtés egyéb, fontos részei és így a nyers szexualitással azonosulnak a mai fiatalok, amit szerelemként, a kapcsolatteremtés legfontosabb alapköveként értelmeznek. Innentől meg már egészen rossz irányba indulhat el a fejlődésük. Természetesen a nagyon könnyen elérhető pornó ezt még meg is tudja erősíteni bennük.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 16
pornófüggés kezelése

Előrendelhető!

Így kezeld a pornófüggőséget – útmutató szenvedélybetegeknek, párjaiknak és kamasz gyerekek szüleinek című könyvem.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Kérem, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztató-t!

Bezárás