Gátlásosság, szégyenlősség, feloldódási képtelenség

szexuális gátlások

A túlzott, értelmetlen szexuális gátlásosság eredhet személyiségünkből, lelki alkatunkból, introvertáltságból. Ennél fontosabb a szülői neveltetés és minta, illetve az, amit szűkebb kulturális környezetünktől, kortársainktól tanulunk. Az okok között szerepel még korábbi párkapcsolati csalódás, kudarc, sikertelen randevúzgatás. Ifjúkori gúnyolódások, mobbing akár a saját, akár a másik nemtől elszenvedett megaláztatások is rontanak a helyzeten.

szégyenlősség

A legfontosabbat hagytam a felsorolás végére, amit a leggyakrabban tapasztalok pácienseim körében: a vallási iránymutatások. A túlzásba vitt erkölcsi szabályok, tiltások sokszor vezethetnek önbizalomhiányhoz, bűntudathoz. Semmi nem tudja a gátlásosságot, feloldódási képtelenséget úgy beleplántálni az ember pszichéjébe, mint a vallás. Ez hasznos lehet, ha valaki meg akarja tartóztatni magát a házasságig.

szexuális gátlások

Azonban, tapasztalataim alapján a házasság után is meg szokott maradni a szégyenlősség, bűntudat, amit csak keresztény szexuálterapeuta tud megérteni, kezelni, feloldani.