libidó hiánya, frigiditás

Női libidóhiány, nemi vágy hiánya, frigiditás

Csak az utóbbi évtizedekben nevezzük ezt a zavart női libidóhiányak. A hagyományos orvosi- és közgondolkodásban a nők szexuális zavarait frigiditásnak (nemi hidegség) nevezték. A modern szexológia és szexterápia pontatlannak, értelmezhetetlennek és elmarasztalónak találja a frigiditás elnevezést. Helyette a szexuális vágy, igény, az izgalomba kerülés és kielégülés zavarát fogalmazta meg.

A szexuális diszfunkciók kialakulásának okai

Biológiai okok: Hormonális problémák, szervi rendellenességek, Gyógyszer hatásai, Alkohol, drogfogyasztás

Pszichés eredetű okok: Szorongás,Harag, félelem,Depresszió,Intimitási problémák, boldogtalan párkapcsolat, Szélsőséges vallási beállítódás, Szigorú, büntető szülői attitűd, Stressz, Gyermekkori abúzus, Változó kor következményei, Gyermek születése után az apa elveszítheti szexuális érdeklődését.

Fizikai okok: vérszegénység, a cukorbetegség, hormonális ingadozások, egyes gyógyszerek. Csökkent szexuális vágy jellemző az alkoholistákra és a drogfogyasztókra is.

Élethelyzetek: szülés utáni időszak, a menstruáció előtti napok, nagy érzelmi megterhelést jelentő események, például a gyász.

szexterápia

Kor: a közvélekedéssel ellentétben változókor előtt és alatt nem törvényszerű, hogy csökken a libidó” “Bár a menopauzával az orgazmuskészség, a nedvesedés gyengül, mégsem szükségszerű, hogy csökkenjen a vágy.

Intimitás növekedés: előfordulhat, hogy a vágy csökkenése mögött a párkapcsolaton belüli intimitás növekedése áll. “Az intimitás növekedése, amikor egy pár szinte egységnek éli meg magát, mikor olyan már, mintha a saját combját simogatná, amikor a másikhoz ér, szintén ellene hathat a szenvedélynek” – mondja a szexuál-pszichiáter. “Nehéz egyszerre megőrizni a két nagy értéket a kapcsolatban, az intimitást és a szenvedélyt, egyszerre. Esther Perel ír erre megoldást nemrég megjelent könyvében.

orgazmus

A női vágy sokkal kevésbé célzott, mint a férfi. Nők esetében viszont izgalom jelentkezett mind azonos, mind különböző nemű szeretkező párok láttán, sőt kisebb mértékben ugyan, de izgató volt az “állati szex” is. Azt, hogy a női szexualitás a férfiéval összehasonlítva sokkal képlékenyebb, és hogy kulturális hatások, pozitív vagy negatív élmények, szerelemmel vagy kötődéssel kapcsolatos érzések is befolyásolják.

A nők szexuális alapműködésének négy fázisát különböztetjük meg.

1.A vágy fázisa: igény a szeretkezésre, a kielégülésre.

Nincs objektív mérce a “normális” vágyra. Lényeges ebből a szempontból az, hogy a pár mindkét tagja közel elégedett legyen az együttlétek gyakoriságával.
2. Az izgalmi fázis: megfelelő körülmények között a szexuális izgalom kialakul. Fontos tudni, hogy az Izgalmi görbe a két nemnél jelentősen különbözik egymástól. a női izgalom lassabban emelkedik, hosszabb ideig marad változatlan szinten. (Plato szakasz)


3. A kielégülés, az orgazmus fázisa. Az élmény élettani alapja a hüvely körüli izmok többszöri, ritmikus összehúzódása, ellazulása. Bekövetkezésének feltétele a nők többségénél elsősorban a csikló ingerlése. Az orgazmus élménye igen változékony és nagyon sok tényezőtől függ. Minősége az “éppen sikerülttől” az extatikus, komplex élményig terjed. Ha sikerül, természetesen jó, de nem tanácsos az az egyidejű orgazmust célként erőltetni. Ez a hozzáállás élményveszteséggel járhat.
4. A megnyugvás fázisa. A kielégülés után a nők ebben a fázisban is lassabban, fokozatosan kerülnek vissza a szeretkezés előtti testi-lelki állapotba.

A zavarok az első három szakaszban jelentkezhetnek, egyes esetekben az egész életre kiterjedően, más esetben egy adott szituációval összefüggésben.

szexuális zavar

1.A vágy fázis zavarai

a) Elsődleges, (primer) zavarnak nevezzük azt a problémát, ha a páciens soha, semmilyen ingerhelyzetben nem érzett igényt a szexre. Amennyiben mégis szexuális együttlétre került sor, az közömbös vagy kellemetlen volt a számára. Ez a fajta zavar rendkívül ritka.
b) Másodlagos, következményes (szekunder) zavarnak nevezzük azt a problémát, ha volt igény, vágy, de az fokozatosan vagy hirtelen csökkent, illetve elmúlt. Ez a panasz a leggyakoribb.

2. Az izgalmi fázis zavarai

Az izgalmi fázis zavaráról akkor beszélünk, ha jó feltételek (elfogadott partner, körülmények, ingerlések) mellett sem alakul ki, nem fokozódik, elakad vagy visszaesik az izgalom. Ennek a problémának a primer változata (soha, sehol, senkivel, semmitől) ritka. A másodlagos, következményes forma viszont igen gyakori. Oka lehet az orgazmus rendszeres elmaradása, a ritka, esetleges kielégülés, nőgyógyászati megbetegedés (pl: hüvelygyulladás), depresszió, egyes gyógyszerek használata, alkohol, kábítószerek élvezete. A partnerkapcsolat tartós megromlása, “a jó szex-reagálás” erőltetése, a megfelelési kényszerhelyzet ugyancsak az izgalmi fázis zavarához vezethet.

3. A kielégülési fázis–az orgazmus zavarai

Amennyiben igény van a szexuális együttlétre, az izgalomba kerülés problémamentes, de az orgazmus elmarad, a kielégülési fázis zavaráról beszélünk. Fontos tudni, hogy az teljesen egyéni (és ezen belül is változó), hogy aktuálisan milyen és mennyi ideig tartó ingerlés szükséges a kielégülés eléréséhez. Fájdalmas közösülés, közösülési képtelenség, vaginizmus: Ennél a problémánál a közösülés kivételével a szexuális működés rendben zajlik. gondolni kell nőgyógyászati betegségre (hüvely gyulladás, méhszáj felmaródás) Félelem a közösüléstől (fájni fog) a terhességtől. A panasz közvetlen oka a hüvelybemenet körüli izmok görcsös összehúzódása.

A női szexuális működési zavarok okainak rangsorolt összefoglalása

a) Tájékozatlanság – hibás információ – hiedelmek
b) Teljesítményszorongás – meg kell felelni a jó szexuális reagálás követelményének
c) Kommunikációs zavar a partnerek között
d) Párkapcsolati zavar következménye

Kétfajta vágyhiányt különböztetünk meg:

– Átmeneti vágyhiány: valamilyen átmeneti helyzet okozza a zavart. Ilyenek például a stresszes események, munkahelyi kimerültség, terhesség vagy szülés utáni állapot. Az állapot megoldódhat, de akár súlyosbodhat is.

– Tartós vágyhiány: ebben az esetben fent állt a vágy, de valami hatására megszûnt. 1: az illetõ a partnerén kívül mást sem kíván. 2: az illetõ másra vágyódik, de a partnerére nem

Hypoaktív szexuális vágy zavar
Kialakulásának pszichológiai oka: munkahelyi stressz, otthoni problémák, párkapcsolati gondok. A pár közötti tartós konfliktus, korábban átélt traumák, partner túlzott elvárása is, nem megfelelõ szexuális nevelés, téves hiedelmek.

Fizikai okok között szerepelnek a különbözõ betegségek. pajzsmirigy problémák, ciszták, húgyhólyag- gyulladás, agyi zavarok, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, prosztata és belgyógyászati problémák. A szexuális hormon, a tesztoszteron alacsony szintje is okozhatja a HSDD kialakulását mindkét nem esetében. Különbözõ gyógyszerek (pl. egyes vérnyomás-csökkentõk, antidepresszánsok, nyugtató-szerek), alkohol és drogok

Szexuális averzió (korábbi nevén szexuális fóbia)
A szexuális érintkezés lehetõsége okoz olyan mértékû félelmet vagy szorongást, hogy az egyén elkerüli a szexuális kapcsolatot.

– Elsõdleges averzió: kialakulhat szexuális trauma, vagy túlzott konzervatív nevelés eredményeként, de kiválthatja az elsõ szexuális élmény is, amit kellemetlennek, fájónak él meg a nõ

– Másodlagos averzió: egy normálisan megélt szexuális életszakasz után következik be valamilyen trauma, fájdalom vagy kapcsolati problémákból adódóan az elkerülõ viselkedés

– Idõszakos averzió: akkor beszélünk errõl a típusról, ha csak egy bizonyos partnerrel szemben lép fel az averzió

– Állandósult averzió: a probléma tartóssá válásakor beszélünk errõl a típusról

Leginkább a nõk érintettek ebben a betegségben, a férfiaknál alacsonyabb arányban fordul elõ. Ez nagyrészt a neveltetésnek köszönhetõ, hiszen a nõket sok esetben szigorúbban nevelték. Kutatások alapján a nõk 20-35 százaléka szenved ettõl a betegségtõl, míg a férfiaknál ez a szám csak 1-15 százalékra esik. Inkább az idõsebb korosztályra tehetõ, mint a fiatalokra. Viszont a férfiak adatai évrõl-évre nõnek.

A szexuális averziónak sokféle oka lehet. A legtöbb esetben lelki gondok állhatnak a háttérben. Okot szolgáltathatnak a stresszes helyzetek, félelem a kudarctól, attól, hogy nem képes teljesíteni az illetõ, de a terhességtõl való rettegés is megölheti a vágyat. A munkahelyi problémákat is ide lehet sorolni, vagy az egyéb párkapcsolati gondokat. A szexuális averzió kialakulhat gyerekkori trauma következtében is, aminek hatására elhidegülhet az ember a szexuális együttlétektõl. Súlyos problémát okozhat, ha az illetõ szexuálisan tapasztalatlan, és ez frusztrálja is õt. Sok párral az is megesik, hogy mások a felek igényei, s ezek találkozásakor van, hogy elvész a vágy. Gyakran elõfordul, hogy az elsõ gyermek születése is kiválthatja a vágy csökkenését.

Közrejátszhatnak még a kulturális tényezõk, ilyen például az erõs vallásosság vagy a rossz neveltetés. Biológiai tényezõk is kiválthatnak szexuális averziót. Ebben az esetben meg kell említeni a hormonok szerepét, hiszen magát a szexuális vágyat okozzák. A túl sok és a túl alacsony hormonszint is problémához vezethet. A nõknél a klimax is közrejátszhat a kialakulásban. Akár még a fogamzásgátló is lehet a szexuális averzió oka, hiszen nõi hormont tartalmaz. A gyógyszerek, az alkohol, vagy a kábítószer is csökkenthetik a vágyat.
Fizikai ok lehet nőknél:
Könnyű elérni és megtanulni is a klitoriszra irányuló orgazmust, annak gazdag idegellátottsága miatt. De nehéz egy neuronálisan sokkal kevésbé jól ellátott területre vetíteni majd az orgazmus élményét, ha a lány már fixálódott a csiklóra orientált kielégülésre. A nemi aktus során az inger a hüvelyt éri, amely jóval kevésbé érzékeny, az említett idegi ellátottsága miatt.

A nõi izgalmi fázis zavar leírása:

A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz, a hüvely nedvesedésének és egyéb jellemzõinek (megduzzadás, vérbõség) hiánya az aktus közben. A gyakorlatban azonban a tünetek sok esetben nem érzékelhetõek a hüvelyi nedvesítõk, síkosító anyagok használata miatt.

női libidó

A kutatások szerint a nõk 43 százalékánál fordul elõ alkalmanként a zavar.
A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz kialakulásának számos oka lehet. A lelki okok között szerepel a testkép és önbizalomzavar, sajnos napjainkban ennek elõfordulása nagy mértéket ölt. Korábbi kellemetlen szexuális élmények, traumák, bántalmazás szintén vezethetnek hüvelynedvesedés hiányához. Állhat a háttérben szorongás és depresszív állapot is. Azoknál, akik nem rendelkeznek megfelelõ szexuális tapasztalattal vagy a nemi szervekkel kapcsolatban ellenérzésük van, kialakulhat izgalmi fázis zavara. A fizikai tényezõk között szerepelnek a hormonális zavarok, a fogamzásgátlók használata és a neurológiai kórképek.

Forrás: Lux Elvira: Szexuálpszichológia

pornófüggés kezelése

Előrendelhető!

Így kezeld a pornófüggőséget – útmutató szenvedélybetegeknek, párjaiknak és kamasz gyerekek szüleinek című könyvem.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Kérem, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztató-t!

Bezárás